24 Eylül 2012

ELAZIĞ: 2012-2013 Futbol Sezonunda Hakem Camiamız

Futbol denince amatör müsabakalar, profesyonel müsabakalardan oluşurken, futbolun en önemli saç ayaklarından biri de hakemlerdir.
     
Resmi müsabakaların olmazsa olmazlarından biri hakemler İlimiz hakem camiası da ilimiz amatörünün ve ülke hakemliğinin bir parçası.
     
Yıllardır ilimiz hakem camiası kendi iç çekişmesinden hakemlik müessesesini yürütemez hale gelmişti, ama son yıllarda bu çekişmeyi az da olsa rafa kaldırarak ilimiz hakemliğini ulusal baza yaymada çaba sarf etmeye gayret göstermektedirler.
     
Ama ne acıdır ki bu kadar çabaya rağmen  hakem sayısının azlığı bu mesleğe ilginin olmaması  hakem kurullarını kara kara düşündüren en önemli olgulardan biri.
   
İlimizde hakem kurslarına başvurulara bakarsak Üniversitede okumaya gelen öğrencilerden oluşmakta, okulunu bitiren tam verim alınacak tecrübeye gelen hakemler diplomalarını alıp ilimizi terk edip gitmeleri hakem kurullarını en fazla düşündüren konulardan bir tanesi. Bunun olumsuzluklarında gariban amatör takımlarımız çekiyor.
   
Hakem ve gözlemciler derneği gelirlerinin azlığından şikayet ederken hizmet vermede zorlanıyor, bu da ilimiz hakemliğinin gelişememesinde bir araç oluyor. Profesyonel  ligde görev yapan Hakem ve özellikle Gözlemci abilerimizin kazandıkları paralardan derneklerine yardımcı olurlarsa bu sorununda çözüleceğine inanıyorum.
   
2012-2013 Futbol sezonu başlarken hakemlik camiasına tek yardım Eti Krom AŞ. den geldi. Hakem Antrenman Malzeme ihtiyacını karşılayan Eti Krom AŞ.' ye bizde teşekkür ediyoruz.


     
İlimiz hakemlerinin bölgesel ve ulusal bazda azlığı bizleri üzmektedir. İlimiz hakemleri 2 Ulusal Yardımcı Hakem, 4 Bölgesel Hakem, 9 Bölgesel Yardımcı Hakem ve 26 İl Hakemi olarak görev yapmaktadır. Bunu Türkiye ortalamasına vurursak çok düşük bir yüzdede olduğunu görürüz.
     
İlimiz hakem camiasının en büyük sorunlarından biride ikametgah edecekleri kalıcı bir binalarını olmayışı, bu sorunu az da olsa çözen dernek Stadın altındaki yerlerini dizayn etmesine rağmen ısınma problemini çözemedi.
     
Bizler hakemlik camiamızın zorluklarını buradan yazarken amatör futbol camiasının içinden biri olarak hakemlik müessesesinden isteklerimizi ve beklentilerimizi de yazmadan geçemeyeceğim.
   
Hakemlik camiasının bence taban birliklerinden ve kulüplerden uzaklaşmasının sebeplerinden biri Hakem kurulu başkanının yoğun iş temposundan kaynaklandığına inanıyorum.
   
Son yılarda hakemlerimizin özellikle amatörümüzde görev yapan hakemlerin tecrübesiz hakemlerden oluşması ve müsabakalarda verilen kararların takımlarımızı olumsuz yönde etkilemesinden dolayı kulüplerle hakemler arasında uçurumun açılmasına sebep olurken, acısını da  ASKF. çekmekte, kulüp baskılarıyla yüz yüze kalmaktadır.
   
Hakem ve Gözlemciler derneği sezon açılışlarında spor camiasından uzak sadece kendilerine uygun kişileri davet etmeleri sporun içindeki insanları dışlamaları hoş bir görüntü çizmemiştir.

Hakemlerimizin spor camiasıyla, Yöneticilerle, futbolcularla daha iç içe olmaları gerektiğine inanıyorum.
   
2012-2013 Elazığ amatör kümede oynanacak müsabakalarda hakem atamalarında maçın zorluk derecesini göz önüne alarak hakem atamalarının yapılması ve hakemlerimizin Futbolculara, Antrenörlere ve görevlilere karşı buz dolabı gibi davranmamaları, güler yüzlü olmaları amatörümüzü daha güzelleştireceği dileğiyle.

Sami TÜRKMEN

0 Yorum:

Kural18.net Hakem Alışveriş Sitesi