17 Kasım 2009

Hakemler: Orası İngiltere Ferguson’a Ceza, Burası Türkiye Yok Öyle Şey



İngiltere Premier Ligi"nde Manchester United"ın başında 24. yılını dolduran Sir Alex Ferguson’a, Sunderland maçı sonrası hakem Alan Wiley’ı eleştirdiği gerekçesiyle ceza verildi.

İngiltere Futbol Federasyonu, 67 yaşındaki tecrübeli teknik adam 20 bin pound para ve 2 maç kulübeden men cezası verildiği bildirildi. Ferguson, hakem Wiley’nin maç yönetecek form düzeyinde olmadığını söylemişti.

Sunderland"le Old Trafford"da 2-2 berabere kaldıkları maçın ardından Ferguson maçın hakemi Alan Wiley"e sert çıkıyor ve tabi Wiley"i de "formsuzluk"la itham ediyordu. İngiltere Futbol Federasyonu ünlü teknik adamın gözünün yaşına bakmadı..



 




Burası Türkiye
Yıldırım ve Koç"a icra

Hakem Selçuk Dereli, Fenerbahçe"nin patronlarını rahat bırakmıyor. Aziz Yıldırım ve Ali Koç"a açtığı tazminat davalarından 2 bin 500"er lira kazanan hakem Selçuk Dereli"nin parasını tahsil etmek için İcra Müdürlüğü"nden 20 ekimde tebligat gönderildiği öğrenildi.

2.5 senedir süren dava
26 Nisan 2007’de Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan ve Beşiktaş’ın tur atlamasıyla sonuçlanan Fortis Türkiye Kupası yarı final rövanş maçından sonra soyunma odası koridorlarında Fenerbahçe yöneticilerinin hakem Selçuk Dereli’ye söylediği sözler sonucu açılan davalarda son noktaya gelindi. Olaylarla ilgili olarak federasyon Sarı-Lacivertli kulübün başkanı Aziz Yıldırım’a 1 yıl hak mahrumiyeti ve 20 bin lira para cezası verirken, asbaşkan Ali Koç’a 1 yıl hak mahrumiyeti ve 30 bin lira, Mahmut Uslu’ya 1 ay hak mahrumiyeti, Murat Özaydınlı’ya ise 6 ay hak mahrumiyeti ve 10 bin lira para cezası vermişti.



Şahitleri, yardımcıları
O dönem Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı olan FIFA kokartlı Selçuk Dereli de pozisyonu gereği TFFHGD Genel Sekreteri Murat Söylemez aracılığı ile mahkemeye başvurarak tüm yöneticiler için 100’er bin liralık manevi tazminat davası açıp, ceza davası için de savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Mahkemede ise Dereli’nin şahitliklerini yardımcı hakemler Baki Tuncay Akın, Erdem Bayık ve 4. Hakem Halis Özkahya yapmıştı.




2 bin 500’er lira
Aziz Yıldırım ve Ali Koç’a Kadıköy 4. Asliye Hukuk mahkemesinde açılan davalar sonuçlanırken, mahkeme Aziz Yıldırım ve Ali Koç’un 2 bin 500’er lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. Fenerbahçe yöneticileri kararı Yargıtay’da temyiz ederken, Dereli de “Küfüre bedel biçiliyor. Emsal teşkil eder” diyerek cezanın artması için temyiz yolunu seçti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kararı Mart ayının sonunda aynen onadı. Bu arada Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 4 yönetici hakkında açılan kamu davasından Selçuk Dereli tek taraflı feragat etti. Tazminat ödemeye mahkum edilen yöneticiler, Dereli’nin feragatinden sonra ceza davasından beraat etti. Mahmut Uslu ve Murat Özaydınlı’ya açılan tazminat davası sürerken, Dereli’nin Yıldırım ve Koç’la davasında da son aşamaya gelindi.



İhtar süresi de doldu
Dernek Genel Sekreteri Murat Söylemez’in,  Mart ayı sonundaki karara rağmen şu ana kadar bir ödeme yapılmadığı için Kadıköy 5. İcra Dairesi’ne başvurduğu ve Aziz Yıldırım ile Ali Koç’a tebligatların 20 Ekim 2009 tarihinde ulaştırıldığı öğrenildi.  “2 bin 500’er liranın 7 günlük süre içinde ödenmemesi halinde cebri icra yapılacağı ihtar olunur” uyarısına rağmen henüz bir ödeme yapılmadığı öğrenildi. Aziz Yıldırım ve Ali Koç için ‘çerez parası’ sayılabilecek ödemelerin yapılmaması ihmale bağlanırken, paranın tahsil edildikten sonra TFFHGD’ye bağışlanacağı bildirildi.

Hakan Can / Fanatik


Fair Play mi? Yoksa güç bende artık mı?
Verilen cezalardan ders alınması gerekir. Eyy yöneticiler; hakemlerin verdikleri her karara itiraz etmeleriniz sizin  yasal haklarınız mıdır?

Olayların ardından verdikleri tepkiler Fair-Play`in çiğnenmemesi ve sporda böyle olayların bir daha yaşanmaması için olmalı.

Kulüp yöneticileri susması mı lazım? Hayır, susmasınlar ama hakemlerimizin de insan olduğunu ve hata yapabileceklerini akıllarından çıkarmasınlar. Kendi sporcuları hata yaptığında onlara nasıl davranıyorlarsa hakemlerimize de öyle davransınlar. Ayrıca hakemlerimizin yaptıkları yanlışları da belirtmekten geri kalmasınlar.

Hakemler Hiçbir zaman taraf değildirler., Yöneticilerin öyle her maçtan sonra puan kaybettiklerinde hakemlerimiz hakkında uluorta hakaretlere varan beyanatlardan uzak durmalılar. Onlar toplumumuzda saygın kişiliğe ulaşmış, sevilen ve iyi bir aile reisi olan kişileri öyle kamuoyunda verilen beyanatlarla küçük düşürmek kimsenin haddine değildir.

Yöneticiler aslında maçlara çıkılırken takım futbolcularından, kurallara bağlı kalarak oynayacaklarına, maçın hakemlerine saygı göstereceklerine, saha içi ve dışında, şimdi ve gelecekte doğruluktan, dayanışmadan ayrılmayacaklarına dair söz almalılar. Kendileri de bu söze ayak uydurmalılar. Eğer böyle yaparlarsa kazananın Türk futbolu ve Fair Play Ruhu olacağını bilmeliler.

Yukarıda sizlere iki örnek verdik. Bir tarafta dünyanın en ünlü teknik adamlarından birisi olan Alex Ferguson. Hakeme maç yönetecek form düzeyinde olmadığını söylemişti. Bunun karşılığında 20 bin pound para ve 2 maç ceza aldı. Orada imtiyazlı kişilerin kimliklerine bakılmadığı bir kez daha ortaya çıktı.

Ülkemizde ise imtiyazlı kişilerin korunduğu ortalıkta dolaşan bir iddia..
Selçuk Dereli, bir müsabakadan sonra kendisine yapılan hakaretlerden ötürü Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler Ali Koç, Mahmut Uslu, Murat Özaydınlı hakkında dava açıyor.

Dereli tecrübeli hakemlerimizden biri. Başına geleceğini bile bile hakemliğin onurunu korumak adına dava açıyor. 2.5 yıldır derbi müsabakalarında görev alamıyor. Eğer kendine yapılan hakaretleri bazı hakemler gibi(!) sineye çekseydi Dereli için bugün bunları konuşuyor olmayacaktık.

Teşekkürler Dereli dik durduğun için. Bu olay Türk Futbol hakemliğimizin tarihsel gelişiminde yerini alacak ve gelecek kuşaklara feyz olacaktır.
Bu ülkenin adil, dürüst, cesur ve yürekli hakemlere ihtiyacı var. Tabiî ki gelecekten bir şey bekliyorsak..


Hakeminsesi

0 Yorum:

Kural18.net Hakem Alışveriş Sitesi